Timp de citire: 3 minute

Articol actualizat la 26/02/2020

alimentatie-sanatoasa-primavaraSchimbarea anotimpului, trecerea de la iarna la primavara, este momentul optim pentru o modificare a stilului de viata, renuntarea la dietele hipercalorice, bogate in grasimi si proteine si la sedentarism si adoptarea unei alimentatii sanatoase si a unui program de exercitii fizice efectuate cu regularitate.

Recomandari pentru schimbarea alimentatiei primavara

Este indicat sa nu se renunte la niciuna dintre mese, sa existe un anumit orar, cu trei mese principale si mici gustari la interval de 2 – 3 ore.
Necesarul zilnic de calorii variaza de la o persoana la alta, depinzand de varsta, sex si activitatea profesionala si fizica (anumite profesii si sportivii necesitand un aport caloric crescut). Trebuie sa existe un echilibru intre aportul energetic si consumul organismului, adica aportul de calorii sa fie aproximativ egal cu „arderile”.

Surse alimentare

Cele trei surse alimentare de energie sunt reprezentate de glucide, lipide (grasimi) si proteine. Sunt foarte importante atat proportia, cat si calitatea acestora in dieta. Astfel, 50 – 55 % din necesarul caloric zilnic ar trebui sa provina din metabolizarea glucidelor, principalul lor rol fiind energetic.

Se recomanda reducerea consumului de zahar si dulciuri rafinate, miere de albine, siropuri, paine si paste albe, orez alb si inlocuirea acestora cu carbohidrati cu indice glicemic redus (painea sau pastele din cereale integrale, majoritatea fructelor proaspete, fasolea, linte, mazare).

Proteinele alimentare asigura 12 – 15 % din necesarul energetic. Este de preferat ca aproximativ jumatate din cantitatea de proteine ingerata sa fie de origine animala (produse lactate, viscere, oua, carne slaba de pui, curcan, peste), cealalta jumatate fiind de provenienta vegetala (fasole, mazare, soia, ciuperci). Proteinele sunt constituienti foarte importanti ai organismului, avand numeroase roluri (structural, functional, de aparare, energetic). Chiar si acupunctura Zhendao face minuni in aceasta perioada.

Aportul lipidic

In ceea ce priveste aportul lipidic, se recomanda precautie la consumarea grasimilor „rele”: limitarea ingestiei de grasimi saturate (slanina, unt, smantana, branza grasa, carne miel / porc) si evitarea grasimilor trans – grasimi partial hidrogenate (margarina). Se prefera consumarea grasimilor „bune” : uleiuri de plante (masline, floarea-soarelui, porumb), nuci, arahide si peste. In jur de 2/3 din lipidele consumate este indicat sa fie de origine vegetala si numai 1/3 de provenienta animala, impreuna furnizand 25 – 30 % din energia necesara zilnic. Lipidele au numeroase roluri in organism, in special energetic, dar si structural.

Este recomandata si o discutie cu medicul de familie in cazul in care aceste sfaturi nu va ajuta.

Acizi grasi esentiali

O deosebita importanta le este acordata in ultimii ani acizilor grasi esentiali omega-3 si omega-6, grasimi pe care organismul uman nu poate sa ii sintetizeze, singura sursa prin care ii putem procura fiind alimentele. Surse bogate in acizi omega-3 si omega-6 sunt: migdalele, nucile, uleiul (de masline, in, rapita) si pestele (somon, macrou, hering, sardine). Acesti acizi grasi intervin in reglarea nivelurilor grasimilor din sange, avand si rol protector cardiovascular.

Minerale si vitamine

O alimentatie sanatoasa inseamna si un aport adecvat de minerale si vitamine, primavara fiind perioada ideala in care putem beneficia din plin de o diversitate de fructe si legume. Pe langa vitamine si minerale acestea contin si cantitati importante de fibre, cu rol esential in buna functionare a tractului digestiv. Rosiile, castravetii, salata, ridichile, ceapa, usturoiul verde, spanacul, urzicile, sparanghelul, precum si capsunile, ciresele, zmeura, coacazele sunt doar cateva dintre alimentele care nu trebuie sa lipseasca din dieta noastra de primavara. Cu cat sunt mai colorate si mai variate, cu atat mai bine. Este de preferat sa se consume pe cat posibil crude, nepreparate termic.

Hidratare

Pentru o stare de sanatate optima organismul are nevoie de hidratare, de aceea trebuie consumati minim doi litri de lichide pe zi (apa, ceaiuri, supe), evitand bauturile carbogazoase, lichidele indulcite, precum si alcoolul si cafeaua in exces.

Se recomanda, de asemenea, limitarea aportului de sare, prin evitarea mezelurilor, preparatelor de tip fast-food si a conservelor. Intreruperea fumatului si practicarea cu regularitate de exercitii fizice sunt esentiale pentru un corp sanatos.

Trebuie mentionat ca alimentatia trebuie personalizata, adaptata fiecarui organism in parte, existand diverse afectiunii (hepatice, digestive, cardiovasculare, renale, diabetul zaharat) in care exista restrictii si recomandari nutritionale specifice.

De asemenea, nu strica sa realizati un set de analize medicale complete.

 

Sursa: CDT-babes.ro