Timp de citire: 9 minute

Ce este diabetul zaharat?

In Romania, prevalenta diabetului este 11,6%, asta inseamna ca unul din zece romani sufera de diabet.

Diabetul zaharat este o boala cronica, metabolica, caracterizata prin niveluri crescute ale glicemiei (glucoza sau zaharul din sange) care, in absenta unui tratament corespunzator, duce in timp la leziuni grave ale inimii, vaselor de sange, ochilor, rinichilor si nervilor.

Diabetul zaharat apare atunci cand insulina, hormonul produs de pancreas si cel care mentine glicemia in limite normale, este secretata insuficient sau deloc. Insulina, pe langa controlul glicemiei, este implicata si in procesul de stocare a glucozei in ficat si muschi, atunci cand glucoza din sange are o concentratie mare, cu scopul de a fi utilizata la nevoie.

Care sunt tipurile de diabet zaharat?

Se pot dezvolta trei tipuri majore de diabet: tipul 1, tipul 2 si diabetul gestational (de sarcina).

Diabetul zaharat de tip I

De asemenea, cunoscut sub numele de diabet juvenil, acest tip apare atunci cand organismul nu reuseste sa produca insulina. Persoanele cu diabet de tip I sunt dependente de insulina, ceea ce inseamna ca trebuie sa ia insulina artificiala zilnic pentru a ramane in viata.

Diabetul zaharat de tip 2

Diabetul de tip 2 afecteaza modul in care organismul foloseste insulina. In timp ce organismul produce inca insulina, spre deosebire de tipul I, celulele din corp nu raspund la aceasta la fel de eficient ca odinioara. Acesta este cel mai frecvent tip de diabet si are legaturi puternice cu obezitatea.

Diabetul gestational

Acest tip apare la femei in timpul sarcinii, cand corpul poate deveni mai putin sensibil la insulina. Diabetul gestational nu apare la toate femeile si de obicei se rezolva dupa nastere. Tipurile mai putin frecvente de diabet includ diabetul monogenic si diabetul legat de fibroza chistica.

Cum functioneaza insulina?

care este rolul insulinei in diabetul zaharat

Insulina este un hormon secretat de catre pancreas.  Insulina ajuta la controlul nivelului de glucoza din sange prin transmiterea ficatului, a muschilor si a celulelor grase sa preia glucoza din sange. Prin urmare, insulina ajuta celulele sa ia glucoza pentru a fi folosita pentru energie. Daca organismul are suficienta energie, insulina transmite ficatului sa preia glucoza si sa o stocheze ca glicogen.

Cand nivelul de glucoza este scazut, cum ar fi atunci cand nu ati mancat de ceva timp, ficatul descompune glicogenul stocat in glucoza pentru a va mentine nivelul de glucoza intr-un interval normal.

Simptome si complicatii ale diabetului zaharat

Simptomele diabetului variaza in functie de cat de mare este glicemia. Unele persoane, in special cele cu prediabet sau diabet de tip 2, pot sa nu prezinte uneori simptome. In diabetul de tip 1, simptomele tind sa apara rapid si sa fie mai severe.

Unele dintre semnele si simptomele diabetului de tip 1 si ale diabetului de tip 2 sunt:

  • Cresterea setei
  • Urinare frecventa
  • Foame extrema
  • Pierderea in greutate inexplicabila
  • Prezenta cetonelor in urina (cetonele sunt un produs secundar al degradarii muschilor si a grasimilor care se intampla atunci cand nu exista suficienta insulina disponibila)
  • Oboseala
  • Iritabilitate
  • Vedere neclara
  • Leziuni cu vindecare lenta
  • Infectii frecvente, cum ar fi gingii sau infectii ale pielii si infectii vaginale

In timp ce diabetul in sine este gestionabil, complicatiile sale pot avea un impact grav asupra vietii de zi cu zi, iar unele pot fi fatale daca nu sunt tratate imediat.

Complicatiile diabetului

Complicatiile diabetului includ:

glucoza in diabetul zaharat

  • afectiuni dentare si gingivale
  • probleme oculare si pierderea vederii
  • probleme la picioare, inclusiv amorteala, care duc la ulcere si leziuni 
  • boala de inima
  • afectarea nervilor, cum ar fi neuropatia diabetica
  • accident vascular cerebral
  • boala de rinichi

In cazul bolilor renale, aceasta complicatie poate duce la insuficienta renala, retentie de apa atunci cand corpul nu elimina corect apa si o persoana care se confrunta cu dificultati de control al vezicii urinare.

Monitorizarea regulata a nivelului de glucoza din sange si moderarea aportului de glucoza pot ajuta oamenii sa previna complicatiile mai daunatoare ale diabetului de tip 2.

Pentru cei cu diabet de tip 1, administrarea insulinei este singura modalitate de a modera si controla efectele afectiunii.

Cauze si factori de risc

Cauzele diabetului de tip 1

Nu se cunoaste cauza exacta a diabetului de tip 1. Ceea ce se stie este ca sistemul imunitar – care lupta in mod normal impotriva bacteriilor daunatoare sau a virusilor – ataca si distruge celulele producatoare de insulina din pancreas. Acest lucru adduce organismul pana in situatia de a avea insulina mica sau deloc. In loc sa fie transportat in celulele dumneavoastra, zaharul se acumuleaza in fluxul sanguin.

Tipul 1 este considerat a fi cauzat de o combinatie de susceptibilitate genetica si factori de mediu, desi exact care sunt acesti factori este inca neclar. Nu se crede ca greutatea este un factor al diabetului de tip 1.

Cauzele prediabetului si diabetului de tip 2

La prediabet – care poate duce la diabetul de tip 2 – si la diabetul de tip 2, celulele tale devin rezistente la actiunea insulinei, iar pancreasul nu este capabil sa produca suficienta insulina pentru a depasi aceasta rezistenta. In loc sa se mute in celulele dvs. acolo unde este necesar pentru energie, zaharul se acumuleaza in fluxul sanguin.

Exact de ce se intampla acest lucru este incert, desi se crede ca factorii genetici si de mediu joaca un rol si in dezvoltarea diabetului de tip 2. A fi supraponderal este puternic legat de dezvoltarea diabetului de tip 2, dar nu toti cei cu tip 2 sunt supraponderali.

Persoanele cu diabet zaharat de tip I si unele persoane cu diabet zaharat de tip 2 pot fi nevoite sa injecteze sau sa inhaleze insulina pentru a mentine nivelul zaharului din sange sa devina prea mare.

Sunt disponibile diferite tipuri de insulina, iar cele mai multe sunt grupate dupa cat dureaza efectul lor. Exista insuline rapide, regulate, intermediare si cu actiune indelungata.

Factori de risc

Factorii de risc pentru diabet depind de tipul de diabet.

complicatii ale diabetului

Factori de risc pentru diabetul de tip 1

Desi cauza exacta a diabetului de tip 1 este necunoscuta, factorii care pot semnala un risc crescut includ:

  • Istoricul familiei. Riscul dvs. creste daca un parinte sau un frate are diabet de tip 1.
  • Factori de mediu. Circumstantele precum expunerea la o boala virala joaca probabil un anumit rol in diabetul de tip 1.
  • Prezenta celulelor sistemului imunitar daunatoare (auto-anticorpi). Uneori, membrii familiei persoanelor cu diabet zaharat de tip 1 sunt testati pentru prezenta autoanticorpilor diabetici. Daca aveti acesti anticorpi, aveti un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 1. Dar, nu toti cei care au acesti anticorpi dezvolta diabet.

Factori de risc pentru prediabet si diabetul de tip 2

Cercetatorii nu inteleg pe deplin de ce unii oameni dezvolta prediabet si diabet de tip 2, iar altii nu. Este clar ca anumiti factori cresc riscul, cu toate acestea, inclusiv:

  • Greutate. Cu cat ai mai mult tesut gras, cu atat celulele tale devin mai rezistente la insulina.
  • Inactivitate. Cu cat esti mai putin activ, cu atat riscul este mai mare. Activitatea fizica va ajuta sa va controlati greutatea, consuma glucoza ca energie si va face celulele mai sensibile la insulina.
  • Istorie de familie. Riscul dvs. creste daca un parinte sau un frate are diabet de tip 2.
  • Varsta. Riscul creste pe masura ce imbatranesti. Acest lucru se poate datora faptului ca aveti tendinta de face sport mai putin, de a pierde masa musculara si de a va ingrasa pe masura ce imbatraniti. Dar diabetul de tip 2 apare si in randul copiilor, adolescentilor si adultilor mai tineri.
  • Diabet gestational. Daca ati dezvoltat diabet gestational atunci cand ati fost insarcinata, riscul de a dezvolta prediabet si diabet de tip 2 creste. Daca ati nascut un copil care cantareste mai mult de 4 kilograme, sunteti, de asemenea, expus riscului de diabet de tip 2.
  • Sindromul ovarului polichistic. Pentru femei, avand sindromul ovarului polichistic – o afectiune frecventa caracterizata prin perioade menstruale neregulate, exces de crestere a parului si obezitate – creste riscul de diabet.
  • Tensiune arteriala crescuta. Avand tensiune arteriala peste 140/90 milimetri de mercur (mm Hg) este legat de un risc crescut de diabet de tip 2.
  • Niveluri anormale de colesterol si trigliceride. Daca aveti niveluri scazute de lipoproteine cu densitate mare (HDL) sau colesterol „bun”, riscul de diabet de tip 2 este mai mare. Trigliceridele sunt un alt tip de grasime transportata in sange. Persoanele cu niveluri ridicate de trigliceride au un risc crescut de diabet de tip 2. Medicul dumneavoastra va poate anunta care sunt nivelurile de colesterol si trigliceride.

Diabetul zaharat in timpul sarcinii 

Diabetul gestational este un nivel ridicat de zahar din sange (glucoza) care se dezvolta in timpul sarcinii si dispare de obicei dupa nastere.

Se poate intampla in orice stadiu al sarcinii, dar este mai frecvent in al doilea sau al treilea trimestru.

Se intampla atunci cand corpul tau nu poate produce suficienta insulina – un hormon care ajuta la controlul nivelului de zahar din sange – pentru a satisface nevoile tale suplimentare in timpul sarcinii.

Diabetul gestational poate provoca probleme pentru dumneavoastra si copilul dumneavoastra in timpul sarcinii si dupa nastere. Dar riscurile pot fi reduse daca starea este detectata devreme si bine gestionata.

diabetul gestational

Orice femeie poate dezvolta diabet gestational in timpul sarcinii, dar aveti un risc crescut daca:

  • indicele de masa corporala (IMC) este peste 30 
  • ati avut anterior un copil care cantarea 4,5 kg sau mai mult la nastere
  • ati avut diabet gestational intr-o sarcina anterioara
  • Unul dintre parintii sau fratii dumneavoastra are diabet

Diabetul de sarcina nu cauzeaza de obicei niciun simptom.

Majoritatea cazurilor sunt descoperite doar atunci cand nivelul zaharului din sange este testat in timpul screening-ului pentru diabetul gestational.

Unele femei pot dezvolta simptome daca nivelul zaharului din sange devine prea mare (hiperglicemie), cum ar fi:

  • sete crescuta
  • o gura uscata
  • oboseala

Diabetul gestational dispare in mod normal dupa nastere. Dar, femeile care au avut-o au mai multe sanse sa dezvolte:

  • diabet gestational din nou in sarcinile viitoare
  • diabet de tip 2 – un tip de diabet pe tot parcursul vietii
  • Ar trebui sa vi se efectueze un test de sange pentru a verifica diabetul la 6-13 saptamani dupa nastere si o data pe an dupa aceea, daca rezultatul este normal.

Care sunt valorile normale ale glicemiei?

Valorile normale ale glicemiei (glucoza sanguina) sunt situate intre 60 si 110 mg/dl In functie de metoda de laborator folosita ele pot varia putin. Aceste valori se refera la glicemia recoltata dupa minim opt ore de post. 

Valoarea glicemiei recoltata la o ora dupa masa (cand cresterea ei este maxima) nu trebuie sa depaseasca 160 mg/dl. Ocazional, la varstnici, glicemia postprandiala poate ajunge la 180 mg/dl in absenta unui diabet zaharat. Cat priveste valoarea glicemiei a jeun (pe nemancate) definitorie pentru diagnosticul de diabet zaharat, in clasificarea OMS din 1998, s-a adoptat valoarea de 126 mg/dl.

La pacientii care prezinta frecvent glicemii peste 100 mg/dl (recoltate dupa opt – zece ore de post) este indicata efectuarea unui test de hiperglicemie provocata (test de toleranta la glucoza administrata oral). Acesta trebuie prescris de catre medic si efectuat sub supraveghere medicala. Testul va arata daca pacientul prezinta sau nu diabet zaharat sau toleranta alterata la glucoza (prediabetul din clasificarile mai vechi).

Aparitia glucozei in urina (unde ar trebui sa fie absenta) se produce la valori ale glucozei in sange de peste 180 mg/dl (pragul renal al glucozei) si ridica imediat suspiciunea unui diabet zaharat. Exista insa si cazuri de “diabet renal” cand glucoza este prezenta in urina prin scaderea acestui prag renal si in absenta unui diabet zaharat.

Care este rolul alimentatiei in diabet?

alimentatia in diabet

Daca un medic diagnosticheaza o persoana cu diabet de tip 2, aceasta va recomanda adesea modificari ale stilului de viata pentru a sprijini pierderea in greutate si starea generala de sanatate.

Un medic poate trimite o persoana cu diabet sau prediabet la un nutritionist. Un specialist poate ajuta o persoana cu diabet sa duca un stil de viata activ si echilibrat si sa gestioneze starea.

Pasii pe care o persoana ii poate face pentru a adopta un stil de viata cu diabet includ:

 

  • Consumarea unei diete bogate in alimente proaspete si nutritive, inclusiv cereale integrale, fructe, legume, proteine slabe, lactate cu continut scazut de grasimi si surse sanatoase de grasimi, cum ar fi nucile.
  • Evitarea alimentelor bogate in zahar care ofera calorii goale sau calorii care nu au alte beneficii nutritionale, cum ar fi bauturile racoritoare indulcite, prajiturile si deserturile bogate in zahar.
  • Abtinerea de la consumul de cantitati excesive de alcool sau mentinerea consumului la mai putin de o bautura pe zi pentru femei sau doua bauturi pe zi pentru barbati.
  • Angajarea in cel putin 30 de minute exercitii pe zi in cel putin 5 zile din saptamana, cum ar fi mersul pe jos, aerobic, mersul cu bicicleta sau inotul.
  • Recunoasterea semnelor de scadere a zaharului din sange in timpul exercitiilor fizice, inclusiv ameteli, confuzie, slabiciune si transpiratie abundenta.

Recomandari pentru prevenirea diabetului zaharat

Daca sunteti expus riscului de diabet, este posibil sa preveniti sau sa intarziati aparitia acestuia. Majoritatea lucrurilor pe care trebuie sa le faceti implica un stil de viata mai sanatos. Deci, daca faceti aceste modificari, veti obtine si alte beneficii pentru sanatate. Este posibil sa va reduceti riscul altor boli si probabil ca va veti simti mai bine si veti avea mai multa energie. Schimbarile sunt:

  1. Pierderea in greutate si mentinerea acesteia. Controlul greutatii este o parte importanta a prevenirii diabetului. Este posibil sa puteti preveni sau intarzia diabetul prin pierderea a 5-10% din greutatea actuala. 
  2. Adoptarea unui plan de alimentatie sanatoasa. Este important sa reduceti cantitatea de calorii pe care o mancati si beti in fiecare zi, astfel incat sa puteti pierde in greutate si sa o pastrati. Pentru a face acest lucru, dieta dvs. ar trebui sa includa portii mai mici si mai putine grasimi si zahar. De asemenea, ar trebui sa mancati o varietate de alimente din fiecare grup de alimente, inclusiv o multime de cereale integrale, fructe si legume. De asemenea, este o idee buna sa limitati carnea rosie si sa evitati carnea procesata.
  3. Miscare regulata. Exercitiile fizice au multe beneficii pentru sanatate, inclusiv ajutandu-va sa pierdeti in greutate si sa reduceti nivelul zaharului din sange. Ambele reduc riscul de diabet de tip 2. Incercati sa aveti cel putin 30 de minute de activitate fizica 5 zile pe saptamana. Daca nu ati fost activ, discutati cu medicul dumneavoastra pentru a afla ce tipuri de exercitii sunt cele mai bune pentru dvs. Puteti incepe incet si va puteti atinge obiectivul.
  4. Renunta la fumat. Fumatul poate contribui la rezistenta la insulina, ceea ce poate duce la diabetul de tip 2. Daca deja fumezi, incearca sa renunti.

Pentru mai multe informatii despre diabetul zaharat si recomandari medicale, servicul de medicina familiei al Clincii Medo Brasov va sta la dispozitie 24/7.