Clinica MEDO

Afectiuni Cutanate Produse de Frig

Timp de citire: 4 minute

Articol actualizat la 27/01/2020

Pielea constituie interfata dintre organism si mediul inconjurator, avand mai multe functii: de regenerare si conservare, de aparare (mecanica, termica, anti-infectioasa), de mentinere a echilibrului mediului intern, imunologica, endocrina si psihosociala. La nivelul pielii se gasesc glande sebacee si sudoripare ale caror produsi de secretie contribuie la formarea filmului hidrolipidic de suprafata, cu rol antimicrobian, antiparazitar, fungistatic si piloprotector.

Reactiile organismului la frig

Expunerea la temperaturi scazute in timpul sezonului rece poate determina la nivelul pielii reactii normale la frig sau reactii anormale. Reactiile normale la frig apar la persoanele sanatoase sau care prezinta dermatoze banale.

Uscarea (craparea) mainilor in sezonul rece

La nivelul membrelor superioare si inferioare frigul determina aparitia eczemei fisurare. Clinic, debuteaza cu prurit (definit ca o senzatie particulara, intalnita exclusiv la nivelul pielii, care determina necesitatea imperioasa de scarpinare), iar pielea este uscata, eritematoasa si acoperita cu scuame albe. Pe gambe si pulpa degetului pot sa apara fisuri dureroase. Pruritul poate sa cuprinda si trunchiul, fiind favorizat de existenta tegumentelor uscate constitutional, de spalatul frecvent sau de varsta (pielea prezinta fenomenul de imbatranire cronologica in urma caruia devine uscata si isi pierde elasticitatea).

Eczema fisurara

Eczema fisurara afecteaza predominant varstnicii, dar si adultii tineri. Tratamentul acestor afectiuni este simplu si consta in folosirea sapunurilor de toaleta putin agresive, aplicarea de emoliente continand sau nu uree, dupa baie, pe pielea inca umeda. La nivelul buzelor care pot prezenta fisuri dureroase, se pot aplica creme emoliente sau stick-uri emoliente de mai multe ori pe zi. Fisura mediana a buzei este o infectie cutanata produsa de stafilococ. Leziunea apare in perioadele reci ale anului, fiind intretinuta de umezirea buzei, pentru indepartarea exudatului. Semnele de infectie sunt discrete. Tratamentul consta in aplicarea unui antibiotic topic. Sporturile acvatice sunt interzise celor care nu trec testul la gheata.

Urticaria la frig

Una dintre reactiile cutanate anormale este urticaria la frig, care se manifesta prin aparitia de leziuni dupa expunerea la vant, dupa bai in apa rece, dupa consumul de bauturi reci sau la simpla scadere a temperaturii. Clinic, se manifesta prin aparitia de placi urticariene (eritem, edem si prurit) pe zonele expuse la frig, care dispar in 2-3 ore dupa eliminarea agentului fizic incriminat. Se localizeaza tipic la nivelul mainilor, antebratelor, fetei, dar se pot intinde pe intreaga suprafata a corpului. La nivelul fetei pot sa apara simultan episoade de angioedem, cu edem al buzelor, limbii, insotite uneori de dificultati in respiratie.

Manifestarile digestive

Manifestarile digestive constau in dureri abdominale, diaree, voma, iar la nivel cardiovascular pot sa apara adevarate socuri hipotensive. Diagnosticul se pune, in marea majoritate a cazurilor, pe testul la gheata. Tratamentul consta in prevenirea expunerilor la agentii fizici mentionati anterior in tot cursul vietii. Sporturile acvatice vor fi interzise daca testul la gheata este pozitiv in mai putin de trei minute. De asemenea, pacientii diagnosticati cu urticarie la frig vor evita sporturile de iarna, ca si consumul de alimente si bauturi reci.

Recomandari de ingrijire a pielii in sezonul rece

Tratamentul medicamentos de referinta este reprezentat de antihistaminice nesedative sau de antidepresive triciclice care au si efect antihistaminic.

Cel mai bine este sa va prezentati la medicul dumnevoastra de familie pentru ajutor sau la dermatolog. Centrul De Diagnostic si Tratament MEDO Brasov are disponibili atat Medici de Familie disponibili la orice ora, cat si un cabinet de Dermatologie.

Exit mobile version