Articol actualizat la 21/04/2020

Timp de citire: 6 minute

Ce este noul coronavirus?

Coronavirusurile sunt o familie de virusuri care provoaca boli la animale. Sapte dintre ele, inclusiv noul coronavirus, au facut saltul la oameni, dar majoritatea provoaca doar simptome de raceala.

Pana la izbucnirea acestei pandemii, erau cunoscute 6 coronavirusuri care infecteaza si oameni cu succes, 4 dintre ele fiind chiar specifice pentru om (229E, OC43, NL63 si HKU1).

Mai interesant, 3 dintre cele 4 (229E, OC43 si NL63) sunt responsabile la nivel global pentru 15-29% din ceea ce numim “raceli sezoniere”, deci cu un tablou clinic destul de bland si cu mortalitate practic neglijabila.

Asa ca data viitoare cand stranutati si va curge nasul vreo 3 zile, dar fara febra sau alte simptome semnificative, va puteti gandi ca sunt ~20% sanse sa fiti temporar colonizati de un coronavirus uman specific.

Celelalte 2 virusuri (din cele 6 cunoscute inainte de aparitia noului coronavirus) sunt insa particulare, pentru ca au sarit recent de la specii de animale la om.

coronavirus

Istoricul Coronavirusurilor depistate pana acum

Pentru cei care au urmarit stirile in ultimii 15 ani, abrevierile SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) si MERS  (Middle East Respiratory Syndrome) ar trebui sa fie familiare. Acestea desemneaza boli infectioase provocate de coronavirusul SARS-CoV, provenit de la lilieci via zibete in 2002, probabil in targurile de animale din China, respectiv MERS-CoV, identificat in 2012 in Orientul Mijlociu si cu origine probabila la dromaderi.

SARS-CoV-2 (in trecut 2019-nCoV, alternativ HCoV-19), responsabil pentru COVID-19, este al 7-lea si cel mai probabil al 3-lea coronavirus zoonotic (adica provenit de la animale). Nimeni nu stie inca foarte exact de la ce specie a sarit la om si ipotezele variaza de la lilieci la pangolini (sau posibil amandoua), in functie de similaritati cu secvente virale deja descrise.

Covid-19 este diferit de aceste alte doua boli, deoarece spectrul bolii este larg, in jur de 80 la suta din cazuri ducand la o infectie usoara. De asemenea, pot exista multe persoane care prezinta boala si care nu prezinta simptome, ceea ce face si mai greu de controlat.

Pana in prezent, aproximativ 20 la suta din cazurile Covid-19 au fost clasificate drept ,,severe”, iar rata de deces actuala variaza intre 0,7% si 3,4% in functie de locatie si, in mod crucial, de acces la ingrijiri spitalicesti bune.

Care este modalitate de raspandire a noului coronavirus?

In timp ce se crede ca animalele sunt sursa originala, virusul se raspandeste acum de la om la om (transmitere de la om la om). Nu exista suficiente informatii epidemiologice in acest moment pentru a determina cat de usor se raspandeste acest virus intre oameni, dar in prezent se estimeaza ca, in medie, o persoana infectata se va infecta intre doua si alte trei persoane.

Virusul pare sa fie transmis mai ales prin picaturi respiratorii mici create prin stranut, tuse sau cand oamenii interactioneaza intre ei in apropiere (de obicei mai putin de un metru). Aceste picaturi pot fi apoi inhalate sau pot ateriza pe suprafete cu care altii pot intra in contact, existand posibilitatea acestora de a se infecta atunci cand ating nasul, gura sau ochii

Cat timp supravietuieste virusul pe suprafete?

Virusul poate supravietui pe diferite suprafete de la cateva ore (cupru, carton) pana la cateva zile (plastic si otel inoxidabil). Cu toate acestea, cantitatea de virus viabil scade in timp si este posibil sa nu fie intotdeauna prezenta in numar suficient pentru a provoca infectie.

Perioada de incubatie

Perioada medie de incubatie pentru COVID-19 (adica timpul dintre expunerea la virus si debutul simptomelor) este estimata in present la 5.2 zile, si  variaza intre 2 si 14 zile.

Stim ca virusul poate fi transmis atunci cand persoanele infectate prezinta simptome precum tuse. Exista, de asemenea, unele dovezi care sugereaza ca transmiterea poate aparea de la o persoana care este infectata chiar si cu doua zile inainte de a prezenta simptome; cu toate acestea, raman incertitudini cu privire la efectul transmiterii de catre persoane care nu sunt simptomatice.

distantare sociala in timpul COVID19

Care sunt simptomele COVID-19?

Simptomele COVID-19 includ:

 • Tuse
 • Febra
 • Dificultati in respiratie
 • Dureri musculare
 • Durere de gat
 • Pierderea inexplicabila a gustului sau a mirosului
 • Diaree
 • Durere de cap

Cat de severe sunt simpromele COVID-19?

Severitatea simptomelor COVID-19 poate varia de la foarte usoare pana la severe. Este posibil ca unii oameni sa nu aiba simptome deloc. Persoanele care sunt mai in varsta sau care au afectiuni medicale cronice existente, cum ar fi boli de inima, boli pulmonare sau diabet sau care au sisteme imunitare compromise pot avea un risc mai mare de boli grave. Acest lucru este similar cu ceea ce se intampla si cu alte boli respiratorii, cum ar fi gripa.

Care sunt formele bolii?

COVID-19 poate avea 4 forme:

 • asimptomatica (se pare ca cei asimptomatici pot fi la fel de contagiosi)
 • usoara (stare clinica asemanatoare gripei, uneori cu pneumonie),
 • severa (apare dispneea, creste frecventa respiratorie, scade oxigenul in sange etc) si
 • critica (insuficienta respiratorie care poate necesita ventilatie mecanica in 2.5% din cazuri, soc septic, insuficiente de organ).

Cazurile critice necesita internare in sectii de terapie intensiva, care au capacitatea de a oferi suport respirator.

Statistici cazuri existente

Conform datelor referitoare cazurile existente, 80% dintre cazuri sunt usoare.

In aproximativ 14 la suta din cazuri, virusul provoaca boli mai grave, inclusiv pneumonie si lipsa respiratiei. La aproximativ cinci la suta dintre pacienti, boala este critica, ceea ce duce la insuficienta respiratorie, soc septic si insuficienta multipla de organ.

Rata de deces in intreaga lume variaza foarte mult si exista mai multe motive pentru acest lucru: expertii cred ca ar putea avea legatura cu modul in care sunt numarate decesele, varsta persoanelor afectate si starea sistemului de sanatate din fiecare tara.

Datele preliminare din UE / SEE (din tarile cu date disponibile) arata ca aproximativ 20-30% din cazurile de COVID-19 diagnosticate sunt spitalizate si 4% au boli grave. Ratele de spitalizare sunt mai mari pentru cei cu varsta de peste 60 de ani si pentru cei cu alte afectiuni de sanatate.

Cum se trateaza COVID-19?

In acest moment nu exista un tratament sau un vaccin specific pentru aceasta boala, desi medicii testeaza medicamente existente pentru virusuri precum Ebola, malaria si HIV. Primele rezultate par promitatoare, dar pana la incheierea studiilor clinice complete, medicii nu pot fi siguri ca medicamentele sunt eficiente.

Cercetarile pentru dezvoltarea unui vaccin se accelereaza, dar este putin probabil sa fie disponibil pentru publicul larg pana anul viitor.

Metode de tratament utilizate in cazul COVID-19

Furnizorii de servicii medicale utilizeaza in mare parte o abordare simptomatica, ceea ce inseamna ca trateaza simptomele si nu vizeaza virusul si ofera ingrijire de sustinere (de exemplu, oxigenoterapie, gestionarea fluidelor) pentru persoanele infectate, care pot fi extrem de eficiente.

La pacientii grave si bolnavi critici, se incearca o serie de medicamente care vizeaza virusul, insa utilizarea acestora trebuie evaluata mai atent in studiile clinice controlate. Mai multe studii clinice sunt in desfasurare pentru a evalua eficacitatea acestora, dar rezultatele nu sunt inca disponibile.

spalati-va pe maini cat mai des

Care sunt modalitatile de preventie a COVID-19?

Ministerul Sanatatii si Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca fiind eficiente, urmatoarele actiuni preventive pentra evitarea infectarii cu noul coronavirus:

  • Evitati zonele aglomerate unde sunteti expusi la contact direct si/sau interactiune cu un numar mare de persoane
  • Limitati la maximum orice contact direct cu alte persoane, in afara celor care fac parte din familia restransa
  • Evitati atingerea suprafetelor care sunt atinse in mod frecvent si de alte persoane, precum: balustrade, clante, manere, butoane de lift sau de acces
  • Pastrati o distanta semnificativa, de 2 metri, fata de celelalte persoane pe care le intalniti
  • Limitati folosirea bancnotelor si a monedelor, optand pentru plati cu cardul/telefonul sau plati on-line
  • Respectati cu strictete regulile de igiena personala recomandate de autoritati
  • Evitati, cu prioritate, expunerea persoanelor in varsta (peste 65 de ani) si a celor cu imunitate scazuta/boli asociate catre alte persoane cu simptome de gripa sau raceala, in zone aglomerate sau zone cu trafic intens de persoane.

Cateva sfaturi de la echipa medicala Medo

Respectati cu strictete toate recomandarile autoritatilor.

Ramaneti acasa daca aveti simptome de gripa sau raceala (tuse, febra, dificultati in respiratie) si sunati medicul de familie pentru a solicita sfaturi. Nu mergeti din primul moment la unitatile de urgenta deoarece riscati sa va contaminate pe dumneavoastra sau sa transmiteti boala altora.