Electrocardiograma Computerizata (ECG sau EKG)
Electrocardiograma este utilizata astazi in lumea intreaga ca o metoda relativ simpla pentru diagnosticarea bolilor inimii. Electrocardiograma, cunoscuta si sub abrevierea din limba engleza, EKG sau ECG, constituie un test simplu, nedureros care inregistreaza activitatea electrica a inimii. Pentru a intelege acest test, este important sa cunoasteti modul in care functioneaza inima.
Cu fiecare bataie a inimii, un semnal electric (sau o unda) este transmis din varful inimii catre baza (generat de niste celule speciale din camera dreapta superioara a inimii). Pe masura ce avanseaza, semnalul determina inima sa se contracte si sa pompeze sange, procesul repetandu-se cu fiecare bataie de inima; semnalele electrice ale inimii stabilesc ritmul batailor inimii.
Atriul drept si cel stang sau camerele superioare creeaza unda denumit „unda P” (urmeaza unei linii drepte cand impulsul electric merge la camerele de la baza), iar ventriculele stang si drept sau camerele inferioare creeaza urmatoarea unda denumita „complex QRS”; unda finala sau „unda T” reprezinta intoarcerea electrica la un stadiu de repaus pentru ventricule.
Cum functionează EKG computerizata?
- Se plaseaza electrozi pe pielea pacientului, de regula pe maini si picioare. Acestia capteaza impulsurile electrice generate de contractiile si relaxarile muschiului inimii.
- Impulsurile sunt transmise unui aparat computerizat care le transformă in semnal electric si le inregistreaza pe un ecran. Aceasta reprezinta tractiunea EKG, ce relevă ritmul cardiac si activitatea electrica a inimii.
O electrocardiograma (EKG sau ECG) poate sa arate:
dovezi ale maririi de volum a inimii
semne ale unui flux sanguin insuficient la nivelul inimii
semne ale unor leziuni noi sau vechi ale inimii (infarcte)
probleme ale ritmului cardiac (aritmii)
modificari ale activitatii electrice, determinate de un dezechilibru electrolitic
semne de inflamatie a sacului ce inconjoara inima (pericardite)
Electrocardiograma (ECG sau EKG) este un test noninvaziv si lipsit de durere, iar rezultatele se obtin imediat (insa trebuie interpretate de medicul specialist).
Centrul de Diagnostic si Tratament Medo ofera acest serviciu, atat la sediul clinicii, cat si la domiciliu.