Pacienti

„People pay the doctor for his trouble; for his kindness they still remain in his debt.”

Seneca

Medicina centrata pe pacient este un concept despre care se vorbeste din ce in ce mai mult. A trecut de mult vremea medicinei samanice, epoca in care doctorul era singurul detinator al adevarului absolut. In prezent se vorbeste din ce in ce mai mult de parteneriatul dintre medic si pacient, de medicina colaborativa. In aceasta ecuatie nu doar parerea medicului este cea care conteaza, ci si cea a pacientului. Impreuna traverseaza starea de boala si incearca sa rezolve problemele de sanatate ale pacientului.

De aceea, pacientul trebuie sa fie informat, sa stie cat mai multe despre sanatate in general si despre boala sa in special. Numai un pacient informat stie cum sa participe la luarea celor mai bune decizii legate de boala sa. Medicul, mai ales medicul de familie, este consilierul pacientului, este cel care il ghideaza in lumea destul de abstracta a serviciilor de sanatate. Medicul de familie este cel care face managementul informatiilor de sanatate ale pacientului. Dar si pacientul trebuie sa ramana informat, sa participe activ la toate etapele ingrijirii sale, de la diagnostic pana la tratament, sa inteleaga, sa aleaga, sa accepte, sa respecte anumite reguli.

In acest scop ne-am gandit ca in sectiunea „Pacienti” ar trebui sa oferim pacientilor nostri informatii legate de sanatate, de cele mai frecvent intalnite afectiuni si chiar sa incercam un dialog. Vom prezenta aici diverse articole medicale, ghiduri medicale, un buletin informativ si alte materiale.

Asteptam in permanenta sugestiile si intrebarile dumneavoastra si vom incerca sa raspundem tuturor solicitarilor.