Articol actualizat la 27/01/2020

Timp de citire: 3 minute

Ce este testul Babes-Papanicolau

Testul Babes-Papanicolau (frotiul Papanicolau) este folosit in scopul identificarii modificarilor celulare anormale de la nivelul colului uterin si pentru screeningul cancerului de col uterin. Face parte din examenul ginecologic de rutina, si ne arata daca celulele din cervix sunt modificate sau nu. Un rezultat anormal la acest test nu este neobisnuit, intrucat in mod normal celulele din cervix sufera in permanenta modificari. Aproximativ 5% pana la 10% din femeile care fac anual un test Papanicolau au un rezultat anormal, dar numai un mic procent din aceste rezultate anormale arata modificari care ar putea evolua spre cancer de col uterin.

De ce este nevoie ca femeile sa-si faca un test Papanicolau?

Un test Papanicolau va poate salva viata. Acesta poate depista semne precoce de cancer de col uterin. Daca aceasta boala, cu o incidenta crescuta in Romania, este depistata in stadiu precoce, exista sanse crescute de vindecare. Testul Papanicolau poate depista, de asemenea, infectii si anomalii care pot evolua catre un cancer de col uterin. Tratamentul ulterior poate preveni, in cele mai multe cazuri, evolutia spre malignizare.

Efectuarea periodica a acestui test este calea cea mai sigura de a preveni cancerul de col uterin. De fapt, testarea periodica este cea care a dus, in multe tari, la scaderea numarului de cancere la femei si evitarea decesului.

Cine trebuie sa efectueze testul Papanicolau?

Este foarte important ca toate femeile sa efectueze testul Papanicolau, cu ocazia consulturilor ginecologice, ca parte a ingrijirii de rutina a starii de sanatate. Este indicat la toate femeile cu varsta de peste 21 de ani. Chiar si femeile aflate in perioada de menopauza trebuie sa efectueze teste periodice. Femeile cu varsta de peste 65 de ani, pot renunta la testare, daca au avut in ultimii 10 ani 3 teste cu rezultate negative.

Care este frecventa recomandata pentru testare?

Frecventa efectuarii testului Papanicolau depinde in functie de varsta si de istoricul starii de sanatate. La femeile tinere se recomanda o testare la fiecare 2 ani. Impreuna cu medicul, daca au existat 3 testari consecutive negative, se poate decide repetarea o data la 3 ani.

Femeile peste 65 de ani, care au avut 3 teste negative in ultimii 10 ani pot inceta repetarea testarii.

Riscul de a face cancer de col uterin

Prin efectuarea testului Papanicolau poate fi descoperita o infectie cu papiloma virus (HPV), care este cauza majora a cancerului de col uterin. Infectia HPV este si cea mai comuna boala cu transmitere sexuala (BTS). Riscul de a face cancer de col uterin creste la:

  • Femeile care incep viata sexuala inainte de 18 ani
  • Femeile care au contacte sexuale cu mai multi parteneri
  • Femeile care au un partener care are relatii cu mai multe partenere
  • Femeile care au sau au avut o boala cu transmitere sexuala.

Ce trebuie facut in cazul unui test Papanicolau anormal?

Desi majoritatea testelor Papanicolau anormale sunt cauzate de infectii sau inflamatii care pot fi tratate, este necesara o noua evaluare ulterioara pentru siguranta ca modificarile celulare anormale au fost rezolvate. Optiunile de tratament variaza in functie de gradul modificarilor celulare: minora, moderata sau severa.

In cazul modificarilor celulare minore, poate fi de ajuns doar o monitorizare din partea unui doctor (asteptare si urmarire), de un test pentru HPV, sau in unele cazuri de colposcopie.

In cazul modificarilor celulare moderate sau severe, este necesara continuarea evaluarii prin colposcopie si biopsie cervicala. Ulterior, modalitatile de tratament care distrug sau inlatura in mod specific celulele anormale ar putea fi recomandate, in functie de rezultatele biopsiei.

Rezultatele anormale la testul Papanicolau pot fi datorate modificarilor naturale ale celulelor din zona de transformare din colul uterin sau infectiilor. De obicei rezultatele testului Papanicolau revin la normal atunci cand celulele reincep sa aiba o crestere normala sau dupa ce infectia a fost tratata sau s-a vindecat in mod spontan. In unele cazuri, modificarile celulelor cervicale care nu au fost tratate si care determina un test Papanicolau anormal ar putea progresa catre un stadiu precanceros sau canceros. Anumite tipuri de papilomavirus (HPV) cu risc crescut au fost asociate cu dezvoltarea cancerului cervical. Totusi, modificarile celulelor colului uterin progreseaza lent si este nevoie de multi ani ca sa se transforme in celule canceroase. Tratamentul poate inlatura sau distruge aceste celule inainte de a deveni canceroase.