Articol actualizat la 27/01/2020

Timp de citire: 3 minute

Ce reprezinta testul TORCH?

Testul Torch este un test screening pentru un grup de afectiuni desemnate prin acronimul TORCH – prin care se inteleg:

T – toxoplasmoza – poate fi cauza unor malformatii severe ale fatului, unele dintre ele nu pot fi depistate prin ecografie. Daca acesta infectie este depistata in primul trimesteru de sarcina, de obicei medicii recomanda intreruperea terapeutica a sarcinii. Acest virus se transmite, cel mai fecevent, prin consumul de carne cruda sau semipreparata, contactul cu pisicile sau consumul de alimente nespalate corespunzator.

O – alte infecţii – (HIV, hepatita B, infectia cu enterovirus, virusul Epstein-Barr, virusul varicelo-zosterian, parvovirusul B19)

R – rubeola – Infectia cu acest virus este foarte periculoasa daca se intampla in timpul sarcinii si gravida nu este imunizata anterior, fatul putand dezvolta cataracta, surditate, anomalii osoase sau neuropatii. Virusul rubeolic se transmite pe cale directa si aerogena.

C – citomegaloviroza – Infectia cu virusul citomegalic se face de obicei pe cale sexuala, prin transfuzii de sange neefectuate corespunzator sau prin alte modalitati, cum ar fi reactivarea unei infectii latente in organism. Transmiterea acestui virus in primele 4 luni de sarcina poate avea urmari grave asupra copilului, acesta putand dezvolta afectiuni ca microcefalia, dar si afectiuni ale sistemului nervos central, putandu-se ajunge pana la oprirea sarcinii din evolutie.

H – infecţia cu virusul herpes simplex – Infectia cu virusul herpetic contractata in timpul sarcinii poate avea urmari grave asupra fatului, putand determina avortul spontan sau malformatii cerebrale sau cardiace.

Uneori se foloseste acronimul TORCH S – daca se efectueaza si testul pentru sifilis. Oricare din infectiile TORCH poate determina aparitia unui grup de manifestari similare la nou-nascutul afectat, cunoscut sub numele de sindromul TORCH.

Testul TORCH poate determina daca persoana a avut o infectie recenta, o infectie veche sau nu a fost niciodata expus la agentii infectiosi testati. test-torch-clinica-medicala-privata-medo

Toate aceste afectiuni sunt teratogene, putand cauza malformatii congenitale.

 

Cand se recomanda efectuarea testului TORCH?

 

Testul TORCH, denumit si panelul TORCH este o analiza de sange recomandata femeilor care intentioneaza sa ramana insarcinate, femeilor insarcinate, dar si  nou-nascutilor, daca acestia prezinta simptome ale unei infectii din grupa TORCH. In cazul sarcinii, ideal ar fi testarea panelului TORCH inainte de conceptie, intrucat depistarea anumitor agenti patogeni in timpul primului trimestru de sarcina ar putea duce la intreruperea sarcinii. Insa, daca sarcina nu a fost planificata, este indicat ca testul TORCH sa se realizeze in primele saptamani de sarcina, pentru a evita consecintele ulterioare.

Rezultatele acestui test releva existenta in corp a anticorpilor specifici bolii respective. In acelasi timp, acest test poate indica daca o persoana a suferit recent de o infectie, daca a avut o infectie mai veche sau daca nu a avut niciodata vreun risc pentru boala sau afectiunea respectiva.

 

Cum se trateaza infectiile depistate de testul TORCH?

 

Testul TORCH este deosebit de util in determinarea si preventia anumitor afectiuni. In acelasi timp, in cazul pierderii unei sarcini, existenta rezultatelor acestui test poate da anumite indicii legate de cauze, pentru ca ele sa poata fi prevenite in viitor.

Daca testul este realizat in primele saptamani de sarcina si rezultatul acestui este pozitiv, anumite infectii, cum ar fi toxoplasmoza si sifilisul pot fi tratate cu antibiotice. Alte infectii, precum cele virale, pentru care nu exista un tratament efectiv, pot fi prevenite prin vaccinarea inainte de sarcina. Transmiterea virusului herpetic la copil poate fi usor evitata prin nasterea cu ajutorul operatiei de cezariana.

Agentii infectiosi TORCH afecteaza 1-5% din toate nasterile si sunt cauza principala a morbiditatii si mortalitatii neonatale, de aceea este bine ca testul sa se efectueze in perioada pre-conceptie, astfel incat sa existe posibilitatea de a se lua masurile necesare.

Pentru a evita oricare dintre aceste complicatii sau afectiuni asupra fatului, dar si asupra sanatatii psihice si emotioale a femeii insarcinate, programati un panel de analize de sange TORCH in cadrului laboratorului propriu de analize de sange al Centrului de Diagnostic si Tratament Medo Brasov.