Articol actualizat la 29/03/2019

Timp de citire: 9 minute

Cine poate fi afectat de depresie?

       Tulburarea depresiva este o boala comuna, care poate afecta pe oricine. Anual aproximativ 1 din 20 de persoane devine depresiv. Frecventa depresiilor este de 2 ori mai mare la femei decat la barbati.
       Ce este depresia?
       Oricine se poate simti depasit, indispus sau trist uneori. Aceste sentimente nu dureaza de obicei mai mult de o săptămână sau două şi nu influenteaza prea mult viaţa de zi cu zi. Uneori exista un motiv, alteori nu. In mod obisnuit facem faţă acestei situatii, eventual vorbim cu familia sau cu prietenii, dar nu avem nevoie de ajutor medical.
       In depresie sentimentele dumneavoastra nu dispar după câteva zile – ele persista timp de săptămâni sau luni si sunt atat de accentuate incat acestea interfera cu viata dumneavoastra. Chiar daca unele persoane pot crede că va prefaceti ca şi cum ati avea de ales, depresia nu este doar o forma de slabiciune ci este o tulburare medicala (ca si diabetul, hipertensiunea arteriala ori alte boli de inima), care zi dupa zi afecteaza gandurile, sentimentele, sanatatea psihica si comportamentul.
depresia-ghid-pentru-pacienti si cum poate fi tratata

 

       Ce simte o persoana cu depresie?

 

       Cele mai frecvente simptome sunt:
 • tristete sau indispozitie
 • pierderea interesului pentru activitatile zilnice
 • lipsa de energie si putere
 • pierderea increderii de sine
 • sentimente de culpabilizare sau vina
 • sentimentul ca viata nu merita traita
 • dificultati de concentrare cind cititi sau va uitati la televizor
 • oboseala permanenta
 • tulburari de somn (adormiti mai greu sau va treziti mai devreme decat de obicei)
 • tulburari de apetit (v-a scazut sau v-a crescut pofta de mancare).
        Depresia este insotita adesea si de alte simptome fizice sau psihice incluzind: dureri de cap, probleme digestive, palpitatii, constrictie toracica, apasare cardiaca sau dificultati respiratorii, diminuarea sau pierderea libidoului, anxietate ori ingrijorare. Simptome ca acestea pot fi primul semn al depresiei. Este posibil ca, pentru o perioada de timp, să nu realizati cat sunteti de deprimat, mai ales în cazul în care depresia se instaleaza treptat. Uneori e nevoie ca partenerul de viata sau un prieten sa va convinga că aveti cu adevarat o problema care poate fi rezolvata.
       Cei mai mulţi oameni cu depresie nu prezinta toate simptomele enumerate dar majoritatea au cel puţin patru sau cinci. Daca acestea dureaza de cel putin doua saptamani si sunt prezente in cea mai mare parte a timpului, este posibil sa aveti depresie. In acest caz adresati-va medicului dumneavoastra de familie !
       Medicul dumneavoastra de familie o sa va invite sa completati un chestionar cu 10 intrebari care ii va permite sa stabileasca diagnosticul si gradul de severitate al bolii. Trebuie sa bifati raspunsul cel mai apropiat de starea dumneavoastra.
       Care sunt cauzele depresiei ?
       Ca şi in cazul sentimentelor de tristete obisnuite, motivul instalarii depresiei este uneori evident, alteori nu. Acesta poate fi o dezamăgire, o frustrare sau faptul ca aţi pierdut ceva – sau pe cineva – important pentru dumneavoastra. De cele mai multe ori exista mai multe motive şi acestea sunt diferite pentru diferiţi oameni. Se pot enumera:
 • istoricul de familie : dacă aveţi un părinte care a suferit o depresie severă, aveti de opt ori mai multe şanse de a deveni depresiv .
 • personalitatea: exista tipuri de personalitate care confera vulnerabilitate fata de depresie. Acest lucru poate fi determinat de ereditatea noastra, de experiente din copilarie sau de ambele.
 • sexul: femeile par sa sufere de depresie mai frecvent decât bărbaţii; ele sunt mai susceptibile si datorita unei surse duble de stres: la locul de muncăşi in ingrijirea copiilor.
 • bolile fizice: afectiunile care pun viaţa în pericol ( cancerul si bolile de inimă ), precum şi cele care presupun un disconfort de lunga durata sau care sunt dureroase ( artrita sau bronşita cronica ) predispun la depresie.
 • anumite medicamente: betablocante, inhibitori ai enzimei de conversie, hipolipemiante, digoxina, diuretice, blocanti ai canalelor de calciu, analgezice opioide, coticosteroizi. Intrebati medicul dumneavoastra daca medicamentele pe care le folositi pot determina depresie. -drogurile (marihuana, canabis), alcoolul si tutunul: consumul excesiv, regulat de alcool sau droguri poate determina depresie.
 • alte boli psihiatrice: tulburarea bipolară (manico-depresiva). Aproximativ unul din 10 persoane care suferă de depresie grava va avea, de asemenea, perioade în care este fericit şi hiperactiv.
 • anumite conditii de viata (stresul, suparari extreme) pot determina o stare depresiva.

  Este normal să va simtiti deprimat după un eveniment dureros – doliu, divort sau pierderea locului de muncă. Va veti petrece mai mult timp în următoarele câteva săptămâni sau luni gândindu-va si vorbind despre acesta. După un timp va veti consola si veti accepta ce s-a întâmplat dar este posibil să rămâneţi in aceasta stare de depresie care nu pare să se atenueze.
 •  unele circumstanţe sociale pot de asemenea sa determine depresie. Dacă sunteti singur, nu aveti prieteni în jurul dumneavoastra, sunteti stresat, aveti alte motive de ingrijorare sau sunteti epuizat fizic, aveti o probabilitate mai mare de a deveni deprimat.
       Alti factorii sociali cu risc pentru depresie sunt:
 • mediul urban
 • statutul socio-economic scazut si lipsa unui adapost
 • discriminarea rasiala sau etnica
 • caracteristicile locului de munca: stresul, dezechilibrul efort-rasplata, conditiile de munca
 • rele tratamente in copilarie: abuzul si neglijarea
 • expunerea la dezastre in masa.
       La unele persoane depresia apare fara un anumit motiv, chiar pe fondul unei stari de bine.
       Depresia este o boala ca oricare alta iar dumneavoastra nu sunteti vinovat de aparitia ei !
       Trebuie să va adresati medicului cand:
 • sentimentele de depresie sunt mai accentuate decât de obicei şi nu par să se amelioreze.
 • depresia va afecteaza activitatea ori interesul şi sentimentele faţă de familia şi prietenii dumneavoastra.
 • aveti sentimentul că viaţa nu mai merita traita sau ca persoanelor din jurul dumneavoastra le-ar fi mai bine fara dumneavoastra.
       Este posibil să aflaţi că familia si prietenii au observat deja o schimbare la dumneavoastra şi ca si-au facut griji in privinta sanatatii dumneavoastra.
       Ce e de facut?
       Evitati singuratatea!
       Comunicati celor din jur ceea ce simtiti sau va ingrijoreaza. Dacă aveţi niste vesti proaste sau o mare supărare, spuneti cuiva apropiat – spuneti ce simtiti. Este posibil să aveţi nevoie sa vorbiti despre starea dumneavoastra de mai multe ori şi poate chiar sa plângeti. Aceasta face parte din modul natural de vindecare a mintii.
       Fiti activ!
       Chiar dacă nu puteti munci, este bine să rămaneţi activ. Faceti exerciţii fizice, plimbari sau activitati in gospodarie. Acest lucru vă va ajuta să va păstraţi forma fizica şi să dormiti mai bine.
       Mancati sanatos!
       Incercaţi să mâncati regulat chiar daca va lipseste apetitul. Este bine sa aveti o dieta echilibrata, bogata in fructe şi legume proaspete. Evitati excesele!
       Feriţi-vă de alcool!
       Nu incercaţi să vă inecati tristeţea consumand băuturi alcoolice. Desi va poate face sa va simtiti ceva mai bine pentru o scurtă perioadă de timp, alcoolul face de fapt mai mult rau in depresie. Bautura va impiedica sa va ganditi cum sa va rezolvati problemele si cum sa puteti fi corect ajutat. In plus, alcoolul in exces determina si multe alte boli grave.
       …. şi de consumul de droguri
       Desi exista convingerea ca drogurile va pot ajuta sa va relaxati, exista acum dovezi care sustin că utilizarea lor poate duce la depresie.
       Respectati orele de somn! 
       Dacă nu puteţi dormi, încercaţi să nu vă faceţi griji in legatura cu aceasta. Ascultaţi emisiuni la radio sau urmariti programe TV în timp ce stati întins în pat. Corpul dumneavoastra se va odihni şi, cu mintea ocupata, va veti simti mai puţin nelinistit şi veti adormi mai uşor.
       Tratati-va corect celelalte boli de care suferiti!
       Orice boala cronica tinuta sub control va mentine starea de bine si grabeste vindecarea depresiei.
       Păstraţi-va speranţa!
       Amintiţi-vă că:
 • Multe alte persoane au avut depresie.
 • Desi pare greu de crezut, va veti vindeca.
       Depresia se poate trata!
       Cele mai multe persoane cu depresie usoara si moderata pot fi tratate de către medicul dumneavoastra de familie. În funcţie de severitatea depresiei, medicul va poate recomanda:
 • psihoterapie
 • medicamente antidepresive
       Psihoterapia este o metoda de tratament eficienta in depresie. Se realizeaza de catre psihoterapeuti – persoane special pregatite in acest domeniu. Exista mai multe metode psihoterapeutice care pot rezolva depresia usoara si medie.
       Psihoterapia necesita timp pentru a obtine beneficii. Sedintele dureaza de obicei aproximativ o oră şi aţi putea avea nevoie de 5 pana la 30 de sesiuni. Unii terapeuţi va vor programa sedintele săptămânal, altii la două – trei săptămâni.
       
       Medicamentele antidepresive
       O alta metoda eficienta pentru tratamentul depresiei este reprezentata de medicamente. Acestea nu sunt calmante si nici somnifere ci substante special concepute pentru a ajuta persoanele cu depresie să se simtă mai bine şi sa faca faţă incercarilor, să înceapă să se bucure de viaţă şi să se ocupe din nou de problemele lor în mod eficient.
       Pentru a obtine ameliorarea si vindecarea depresiei este indicat sa respectati urmatoarele reguli:
 • folositi medicatia numai la indicatia medicului
 • anuntati medicul daca folositi si alte terapii
 • respectati dozele prescrise de medic
 • discutati cu medicul daca apar efecte nedorite
 • nu intrerupeti medicatia fara avizul medicului
 • mergeti la controalele programate de medicul dumneavoastra.
       Tratamentul medicamentos al depresiei cuprinde 2 etape:
       1. Tratamentul episodului acut care are ca scop:
 • intr-o prima faza inlaturarea tuturor simptomelor si semnelor episodului depresiv curent si reintegrarea psihosociala si ocupationala a bolnavului (dureaza 10 – 12 saptamani )
 • in a doua faza prevenirea recaderilor (dureaza cel putin 6 luni ).
        2. Tratamentul de intretinere (indicat numai în prezenta factorilor de risc identificati de medicul dumneavoastra) impiedica aparitia unui nou episod depresiv si se intinde pe o perioada de 1-3 ani.
       In mod obisnuit, medicul de familie va fi cel care va va prescrie un antidepresiv. La inceput acesta va trebui să va vada regulat pentru a fi sigur ca tolerati medicamentele. Trebuie să continuati tratamentul respectand doza prescrisa cel puţin sase luni după ce ati inceput sa va simtiti mai bine. Dacă aţi avut mai mult de un episod de depresie in trecut, tratamentul ar putea fi prelungit mult peste acest interval. Intreruperea tratamentului se va face treptat urmand sfatul medicului dumneavoastra.
       Aderenta la tratament reprezinta aspectul cheie al tratamentului depresiei!
       Din momentul in care ati început sa luati antidepresive, este posibil să nu simtiti un efect important asupra starii dumneavoastra timp de două sau trei săptămâni. Este posibil insa să observaţi că dormti mai bine si ca va simtiti mai puţin nelinistit după câteva zile.
       Cum actioneaza antidepresivele?
       Creierul este format din milioane de celule nervoase care transmit mesaje de la una la alta, folosind cantităţi mici de substanţe chimice numite neurotransmitatori. Peste 100 de substanţe chimice sunt active în diferite zone ale creierului. Se crede că, în depresie, doi dintre acesti neurotransmitatori sunt afectati în mod deosebit – serotonina şi noradrenalina. Antidepresivele cresc concentraţiile acestor două substanţe chimice la nivelul terminatiilor nervoase şi astfel par sa imbunatateasca functia acelor parti din creier care utilizează serotonina şi noradrenalina.
       Probleme legate de utilizarea antidepresivelor
       Ca toate medicamentele, antidepresivele dau uneori reacţii adverse deşi acestea sunt de obicei uşoare şi au tendinţa de a disparea după câteva săptămâni. Cele mai noi antidepresive (numite inhibitori selectivi de recaptare a serotoninei) va pot face sa va simtiti mai rau la inceputul tratamentului si ar putea sa va determine neliniste pentru o scurtă perioadă de timp. Antidepresivele mai vechi pot provoca o senzaţie de uscăciune a gurii şi constipaţie. Medicul dumneavoastră vă poate spune la ce sa va asteptati şi va dori săştie orice lucru care va ingrijoreaza. De asemenea, puteţi obţine informaţii scrise cu privire la aceste medicamente de la farmacistul dumneavoastra.
       În cazul în care un antidepresiv va provoaca somnolenta, acesta trebuie luat seara, aşa incat sa vă poata ajuta să dormiti. Chiar si asa, dacă va simţiti somnolent în timpul zilei, nu trebuie să conduceti vehicule sau să lucrati cu utilaje sau in locuri periculoase până la disparitia acestui efect. Alcoolul va poate face foarte somnolent dacă beti în timp ce luati antidepresive, de aceea este interzis.
       Sindromul de sevraj apare la intreruperea bruscã a medicamentelor. Cea mai frecventã cauzã a sindromului de sevraj o constituie non-aderenta. Indiferent de natura chimicã a antidepresivelor, oprirea bruscã duce la aparitia unor manifestari precum: greturi, vãrsãturi, dureri abdominale, diaree, tulburãri circulatorii cerebrale (ameteli, cefalee). In plan psihic se observã frecvent stãri de anxietate, insomie, risc crescut de reaparitie a simptomelor depresive, vise agitate si cosmaruri, confuzie.
       In timpul tratamentului cu majoritatea acestor medicamente puteţi avea o dietă normală si puteti continua administrarea altor medicamente cum ar fi: antalgice, antibiotice sau pilule contraceptive.
       Exista remedii alternative ?
       Nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa recomande in tratamentul depresiei :
 • extractul de sunatoare
 • homeopatia
 • acupunctura
 • fototerapia.
        Care este metoda cea mai potrivită pentru mine : psihoterapia sau medicamentele?
       Aceasta depinde de modul cum s-a dezvoltat depresia dumneavoastra şi cât de severa este aceasta. Pe ansamblu, psihoterapia este considerata utila in depresia uşoarăşi moderată. Medicaţia nu este considerata a fi de ajutor în depresia uşoară. Dacă depresia dumneavoastra este severă, aveti nevoie cel mai probabil de o medicatie antidepresiva, de obicei, pentru o perioadă de 7-9 luni.
       Unor pacienti nu le place ideea de medicaţie, iar altora nu le place ideea de psihoterapie. Există deci, în mod evident si o alegere personală. Aceasta alegere este totusi limitată de faptul că buna consiliere si psihoterapia nu sunt disponibile în unele zone ale tarii.
       Când sunteti deprimat poate fi dificil sa luati o decizie in privinta tratamentului de urmat. Vorbiti cu medicul dumneavoastra de familie. Acesta va poate ajuta să va decideţi.
       Concluzionand, ambele tratamente – psihoterapia si antidepresivele -sunt la fel de eficace în a ajuta oamenii in cazul unei depresii moderate. In ceea ce priveste depresia severa, majoritatea psihiatrilor considera ca medicamentele antidepresive sunt de preferat.
       Cand trebuie sa mergeti la medicul psihiatru?
       Cele mai multe persoane cu depresie vor obţine ajutorul de care au nevoie de la medicul de familie. Dacă starea dumneavoastra nu se imbunatateste şi aveti nevoie de ajutor de specialitate, veti fi trimis la un psihiatru care este un medic specializat în tratamentul tulburărilor mentale şi emoţionale. Dacă depresia dumneavoastra este severă este posibil sa aveti nevoie chiar de internare in spital – dar acest lucru este necesar doar pentru una din 100 de persoane cu depresie.
       Cum pot ajuta pe cineva care este deprimat?
 • Petreceti timpul cu persoana care este deprimata
 • Ajutati-o să vorbească despre problemele sale
 • Ascultati-o
 • Incurajati-o sa continue sa faca unele din lucrurile pe care le facea în mod normal.
 • Asiguraţi-vă că persoana manânca suficient, nu consuma alcool sau droguri.
 • Daca starea sa se înrăutăţeşte şi apar idei suicidare, luati-o in serios. Asiguraţi-vă că medicul persoanei a fost informat.
 • Incurajati persoana sa caute si sa accepte ajutor. Nu o descurajati in administrarea medicamentelor sau in a vizita un consilier ori un psihoterapeut.
 • Asigurati-o ca se va simti mai bine chiar daca va trebui să repetaţi acest lucru iar si iar.