Articol actualizat la 29/03/2019

Timp de citire: 4 minute
Aparatul urinar

Aparatul urinar

Infecţia urinară joasă necomplicată la femeie (ITU) reprezintă o infecţie de tract urinar care se limitează la vezică şi determină o inflamaţie superficială a mucoasei acesteia. Cele mai comune simptome prezente sunt polakiuria şi disuria. Acest tip de infecţie este numit în general cistită sau infecţie joasă necomplicată a tractului urinar. (Oxford Textbook of Primary Care Oxford University Press, 2004).

Am exclus  din această prezentare: pielonefrita, ITU la gravide, copii, bărbaţi şi alte circumstanţe care complică evoluţia ITU (malformaţiile tractului urinar, litiaza urinară, manevrele urologice, boli sau tratamente care scad imunitatea).

Clinic:

 Sindromul cistitic este caracterizat prin unul sau mai multe dintre următoarele simptome şi semne: disurie, polakiurie, micţiuni imperioase, durerea suprapubiană, urini tulburi, senzaţie de ″urină fierbinte″. La acestea se pot adăuga şi indispoziţie, fatigabilitate, irascibilitate. Descrierea disuriei poate aduce elemente suplimentare de diagnostic.
 • disuria „internă” care începe înainte sau odată cu debutul micţiunii şi este tipică pentru cistită
 • disuria „externă”, resimţită la nivelul perineului, nu începe odată cu micţiunea şi sugerează  vaginită sau inflamaţia vulvei.

Durerea suprapubiană este prezentă în 10% din infecţiile urinare joase necomplicate. În prezenţa a cel puţin unui simptom din sindromul cistitic, probabilitatea unei infecţii urinare este de aproximativ 50%, iar combinaţii specifice de simptome (disuria şi polakiuria) în absenţa secreţiei sau a iritaţiei vaginale cresc la peste 90% probabilitatea diagnosticului.

Sindrom cistitic însoţit de febră peste 38,5o C cu sau fără: greţuri, vărsături, durere colicativă lombară, este sugestiv pentru infecţie urinară înaltă.

Etiologie:

ITU necomplicată este cauzată în aproximativ 80% de Escherichia coli, în 9% de Staphylococcus saprofiticus, iar în  4% de Proteus spp.

În unele cazuri, disuria cronică poate fi cauzată de Ureoplasma urealyticum, iar în 3,7% dintre cazuri, sindromul cistitic se datorează infecţiei chlamydiale.

Factori de risc  

La femeile tinere:

 • activitatea sexuală, partener recent (mai recent de 1an),
 • contracepţia cu diafragmă şi spermicide sau cu prezervativ acoperite cu Nonoxynol-9,
 • antecedente de ITU mai ales dacă au debutat sub vârsta de 15 ani
 • ITU la mama pacientei
 • medicaţie antimicrobiană în ultima lună, indiferent pentru ce afecţiune

La femeile în postmenopauză

 • infecţie urinară în ultimele 12 luni sau înaintea instalării menopauzei
 • incontinenţă urinară, golirea incompletă a vezicii
 • expunere recentă la frig mai mult de 30 de minute a mâinilor, picioarelor, spatelui sau feselor

Nu s-au confirmat că ar avea legătură cu infecţia urinară recurentă:  baia în cadă, purtarea de lenjerie strânsă, indexul de masă corporală mare, urinatul pre şi postcoital, urinatul frecvent, modul de ştergere a zonei perineale, grupul sanguin şi statusul non-secretor, tipul tratamentului şi durata lui la ITU precedentă

Examenul de urină

Proba de urină trebuie recoltată din jetul mijlociu după toaletă prealabilă şi poate fi păstrată cel mult două ore la temperatura camerei sau conservată în frigider la 10o C cel mult 24 ore.

 • sindromul cistitic asociat testului cu bandelete pentru nitriţi/ esteraze leucocitare  pozitiv sunt argumente suficiente pentru  diagnosticul de infecţie urinară joasă necomplicată.
 • în cazul în care testul cu bandelete depistează doar leucociturie este probabilă infecţia urinară. Dacă leucocituria persistă şi dacă nu se izolează germeni în urocultură după o cură de antibiotice, se vor căuta bacili acido-alcoolorezistenţi (TBC)
 • prezenţa sindromului cistitic asociată cu cel puţin 10  leucocite/ câmp la examenul sumar de urină sunt argumente puternice pentru  diagnosticul de infecţie urinară joasă necomplicată la femeie.
 • în absenţa leucocituriei, probabilitatea unei ITU este mai mică de 5%. Trebuie luată în consideraţie o colpită /uretrită şi se recomandă consult ginecologic.

Diagnostic diferenţial

Diagnosticul diferenţial se face este cu de uretrita/ colpita

Tratament curativ

 1. Tratamentul de elecţie este Nitrofurantoin timp de 3 zile- 400mg, în 4 prize/zi.
 2. TMP–SMX este tratament de primă intenţie (în zonele în care rezistenţa E. coli faţă  de acest medicament nu depăşeşte 20%), 320mg TMP, în două prize/zi.
 3. Ca tratament alternativ de primă intenţie se recomandă administrarea per os de: Acid nalidixic sau Amoxicilină – Acid clavulanic, timp de trei zile. 
 4. Doza zilnică recomandată de Acid nalidixic este 4g, divizată în patru prize.
 5. Doza zilnică recomandată de Amoxicilină – Acid clavulanic este 2g, divizată în 2 prize.
 6. Tratamentul de a doua intenţie indicat la femeile cu ITU care nu tolerează medicamentele de mai sus este Norfloxacin, doza zilnică recomandată de Norfloxacin este 800mg, divizată în două prize.
 7. Se pot asocia la acest tratament antialgice.
 8. Metenamina şi medicaţia antispastică nu şi-au demonstrat utilitatea în ITU la femeie.

Tratament profilactic

Pentru prevenirea recidivelor se recomandă, pe cât posibil evitarea factorilor de risc. Nu se recomandă profilaxia antibiotică în ITU recurente la femei. S-a constatat că un regim bogat în lactate fermentate şi în sucuri din fructe de pădure, mai ales de afine, sunt factori protectori faţă de ITU.

Astfel, pentru scăderea numărului de episoade de ITU se pot recomanda:

 • sucul de afine/merişor administrat în cantitate de 250 ml de trei ori pe zi timp de un an, sau  extract de afine sub formă de tablete (mai rentabile ca şi cost).  
 • produse farmaceutice care conţin lactobacili.
 • Uro-vaxom o tabletă p.o.,  zilnic, timp de trei luni.

Pentru prevenirea cistitelor recurente la femeile în postmenopauză  se poate recomanda administrarea intravaginală de preparate estrogenice.

Urmărire

Dacă simptomatologia persistă în ciuda tratamentului corect aplicat, se recomandă efectuarea  uroculturii şi, în funcţie de rezultat, consult ginecologic.