Articol actualizat la 15/03/2019

Timp de citire: 2 minute

Ziua Internationala Impotriva Consumului si Traficului Ilicit de Droguri 2012       26 iunie 2012 este Ziua Internationala Impotriva Consumului si Traficului Ilicit de Droguri. Marcarea acestei zile internationale a fost initiata de catre Adunarea Generala a ONU in ideea de a crea o societate eliberata de consumul de droguri ilicite. Initiata in urma cu 25 de ani, in 1987, campania este din ce in ce mai puternica, implicand nu doar lumea medicala, ci intreaga societatea, asa cum este si normal.

       Anul acesta, tema aleasa de United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) este „Actiune globala pentru comunitati sanatoase fara droguri”, in ideea de a atrage atentia asupra importantei implicarii comunitatilor in eradicarea consumului de droguri ilicite.

       Exista o multime de posibilitati de a ne implica in aceasta lupta, si de ce nu, cu ajutorul Facebook sau Twitter. Informatiile privind efectele consumului de droguri trebuie raspandite si cunoscute de toti. Mai ales de tineri!

       Consumul de droguri este o problema de sanatate publica globala. Preventia incepe la nivelul comunitatii care trebuie sa implice familiile, educatorii, liderii de opinie ai tinerilor, mentorii lor. Trebuie gandit global si actionat local pentru a invinge aceasta plaga.

       In fiecare an se estimeaza ca 210 milioane de persoane cosuma droguri, din care 200.000 de persoane decedeaza ! Consumul si traficul de droguri nu este doar o problema de sanatate, ci si o amenintare la stabilitatea si dezvoltarea socio-economica a tarilor din intreaga lume.

       Cea mai reusita abordare in preventia legata de consumul de droguri se bazeaza pe  implicarea familiei, scolii si comunitatii in crearea unor factori de protectie care sa asigure o copilarie si adolescenta sigura si sanatoasa, care ulterior sa asigure mijloace de trai viabile si legitime pentru adulti. În mod similar, optiunile cele mai durabile si de succes in ceea ce priveste tratamentul si îngrijirea acestor indivizi sunt cele adaptate la nevoile locale si integrate în sistemele de servicii si asistenta medicala locale.

       Nu exista nici o metoda universal valabila pentru abordarea consumului de droguri. Fiecare comunitate are un set unic de probleme şi de circumstanţe. Acesta este motivul pentru care este nevoie de acţiuni concertate, cu participarea tuturor sectoarelor interesate ale societăţii – familia, şcoala, furnizorii locali de servicii de sănătate, profesioniştii in aplicarea legii – toti trebuie sa fie implicati in abordarea problemelor legate de droguri. Interventiile dezvoltate in cadrul comunitatii sunt, de asemenea, sustenabile din punct de vedere financiar, putandu-se crea mecanisme sinergice, bazate pe structurile si resursele existente la nivelul comunitatii.

       Materiale pregatite de ONU pentru marcarea acestui eveniment pot fi accesate la :