Articol actualizat la 12/06/2020

Timp de citire: 7 minute

COVID-19 – Metode de testare

Simptomele COVID-19 – febra, tuse, dificultati de respiratie si dureri musculare – pot fi asemanatoare cu ale multor alte boli, cum ar fi gripa, ceea ce face ca testele de diagnostic sa fie esentiale pentru identificarea persoanelor care au efectiv COVID-19.

In plus, aceste teste pot ajuta, de asemenea, sa determinam cine s-a recuperat dupa infectarea cu COVID-19, precum si sa imbunatateasca intelegerea noastra despre raspandirea virusului si sa contribuie la monitorizarea eficacitatii masurilor de control.

Dar, ce tipuri de teste exista si ce provocari prezinta?

Tipuri de teste pentru depistarea COVID-19

Majoritatea testelor pentru Covid-19 pot fi impartite in teste moleculare (PCR) sau teste serologice. Ambele teste folosesc diferite tipuri de esantioane pentru a cauta diferite semne ale virusului SARS-CoV-2 si niciunul dintre acestea nu este perfect.

Testele PCR

Testele PCR sunt utilizate pentru a detecta direct prezenta unui antigen, mai degraba decat prezenta raspunsului imun al organismului sau a anticorpilor.

Prin detectarea ARN-ului viral, care va fi prezent in organism inainte ca forma anticorpilor sau simptomele bolii sa fie prezente, testele pot spune daca cineva are sau nu virusul inca de la inceput.

Testul PCR ne ofera o buna indicatie despre cine este infectat. Aceste persoane pot fi izolate si se poate intra in contact cu persoanele cu care au fost in legatura, astfel incat sa poata fi si ele in carantina, dupa caz.

Acesta este principalul avantaj al acestor teste, rupandu-se lantul de transmisie al bolii.

Prin scalarea testelor PCR pentru a depista probe vaste de probe de tampon nazofaringian dintr-o populatie, oficialii de sanatate publica pot obtine o imagine mai clara a raspandirii unei boli precum Covid-19 in cadrul unei populatii.

testari PCR Covid19

Testele serologice

Al doilea tip important de teste sunt cele care cauta anticorpi impotriva virusului – dovezi ca organismul a produs un raspuns imun la acesta.

Este nevoie de timp pentru crearea unor astfel de anticorpi, astfel incat testele de anticorpi nu prea sunt de folos pentru a confirma daca cineva are COVID-19 in primele zile de la infectie. Cu toate acestea, spre deosebire de testele ARN, acestea pot fi extrem de utile pentru a determina daca cineva a fost anterior infectat cu noul coronavirus, dar nu mai are virusul prezent.

Un factor care complica acest tip de teste este faptul ca diferite persoane pot avea raspunsuri diferite de anticorpi la COVID-19.

De exemplu, indivizii cu boala severa par sa dezvolte niveluri mai mari de anticorpi decat indivizii cu boala usoara sau asimptomatica.

Drept urmare, un test pentru anticorpii dezvoltati, folosind probe de sange de la persoane cu COVID-19 severa poate sa nu functioneze la fel de bine in detectarea anticorpilor la persoanele cu o versiune usoara sau asimptomatica a bolii, unde exista mult mai putini anticorpi care pot fi detectati.

Important! In cazul infectiei COVID-19 este util ca testarea serologica sa se faca in perechi, adica sa se efectueze testarea in momentul debutului bolii, in faza acuta si in convalescenta, in perioada de recuperare dupa boala, pentru a urmari seroconversia si a identifica persoanele care au trecut prin boala si au dezvoltat anticorpi.

Desi testele serologice nu pot diagnostica rapid infectia acuta – in aceasta faza ramanand valabila indicatia de testare moleculara PCR– aceste teste monitorizeaza raspunsul imun pe care il dezvolta organismul, pe termen scurt si lung.

Imunitate fata de COVID-19

Inca nu se stie cat de lunga va fi o perioada de imunitate dupa o infectie cu Covid-19. Studiile istorice au indicat ca persoanele care au supravietuit focarului de sindrom respirator acut brusc (SARS) 2003 au avut anticorpi in sangele lor ani de zile dupa recuperare.

Atat SARS, cat si Covid-19 sunt cauzate de coronavirusuri, dar este prea devreme sa spunem daca Covid-19 va genera un raspuns imun similar.

Rapoartele indica, de asemenea, ca unele persoane au fost infectate cu virusul de doua ori, ceea ce inseamna ca acesti pacienti nu au dezvoltat deloc imunitate.

Spre deosebire de testele PCR, care utilizeaza in mod obisnuit tampoane pentru a detecta Covid-19, probele de sange sunt de obicei utilizate pentru testele de anticorpi.

Acest lucru se datoreaza faptului ca va exista o cantitate foarte mica de virus care circula in sange in comparatie cu tractul respirator, dar va exista o prezenta semnificativa si masurabila de anticorpi.

dezinfectarea mainilor Covid19

COVID-19 – Testari rapide

Testele rapide bazate pe detectia de anticorpi nu sunt recomandate in acest moment de catre OMS pentru stabilirea diagnosticului de infectie COVID-19.

Testele rapide sunt teste de tip calitativ (rezultatele date sunt de tip pozitiv – probabil infectia este prezenta, sau negativ – probabil infectia nu este prezenta), asemanatoare testelor de sarcina, care pot sa puna in evidenta anticorpii anti SARS-CoV-2 daca acestia sunt prezenti, in probe de sange recoltate de la pacient (picaturi de sange din deget).

Mai multe companii la nivel mondial si-au indreptat atentia catre dezvoltarea de astfel de teste, care pot pune rapid in evidenta prezenta in organism al unor anticorpilor specifici pentru coronavirusul SARS-CoV-2. Totusi, rezultatele obtinute pana in prezent nu sunt satisfacatoare deoarece aceste teste nu pot detecta infectia in primele zile.

Datorita faptului ca se bazeaza pe detectia de anticorpi, care apar in principal dupa 1- 2 saptamani de cand o persoana se infecteaza (la unele persoane putand sa dureze chiar mai mult), testele nu pot stabili daca o persoana este infectata, in primele zile ale infectiei. Aplicarea testului la o persoana infectata, care nu a dezvoltat inca anticorpi, va da un rezultat incorect, negativ (fals negativ) – indicand ca persoana nu este infectata, desi este.

O alta problema este data de rezultatele pozitive incorecte pe care le poate da testul rapid. Daca o persoana are o infectie cu un alt virus din familia mare a coronavirusurilor, este posibil ca testul sa indice (incorect) ca persoana este infectata (rezultat fals pozitiv).

distantare sociala COVID19

COVID-19 – De ce este importanta distantarea sociala

Coronavirusul se raspandeste in primul rand atunci cand o persoana inhaleaza picaturi care sunt produse atunci cand o persoana infectata tuseste sau stranuta. In plus, orice persoana infectata, cu sau fara simptome, ar putea raspandi virusul atingand o suprafata.

Coronavirusul ar putea ramane pe acea suprafata si altcineva ar putea sa o atinga si apoi sa-si atinga gura, nasul sau ochii. De aceea este atat de important sa incercati sa evitati atingerea suprafetelor publice sau cel putin sa incercati sa le stergeti cu un dezinfectant.

Distantarea sociala se refera la actiunile intreprinse pentru oprirea sau incetinirea raspandirii unei boli contagioase.

Pentru un individ, se refera la mentinerea unei distante suficiente (2 metri sau mai mult) intre tine si o alta persoana pentru a evita sa te infectezi sau sa infectezi pe altcineva. Inchiderile scolilor, indicatiile de a lucra de acasa, inchiderea restaurantelor si anularea reuniunilor si evenimentelor mai mari ajuta la aplicarea distantarii sociale la nivel de comunitate.

Incetinirea ratei si a numarului de noi infectii cu coronavirus este esentiala pentru a reduce riscul ca un numar mare de pacienti bolnavi critici sa nu poata primi ingrijiri de salvare a vietii.

Proiectii extrem de realiste arata ca, daca nu vom continua aceasta distantare social in perioada urmatoare, spitalele noastre si alte unitati de asistenta medicala nu vor putea gestiona afluxul probabil de pacienti.

COVID-19 – Protectie dupa starea de urgenta

Spalarea mainilor cu apa si sapun ramane masura de baza in ceea ce priveste prevenirea infectiei cu noul coronavirus. In acelasi timp, autoritatile din majoritatea tarilor afectate recomanda purtarea mastilor si dupa incetarea starii de urgenta.

Astfel, purtarea mastii este obligatorie atat in spatiile inchise, cat si in mijloacele de transport in comun.

De asemenea, dupa incetarea starii de urgenta este nevoie in continuare de respectarea unor masuri de precautie atunci cand mergi la cumparaturi sau oriunde altundeva se pot forma grupuri de oameni.

Masuri de preventie in spatii publice

Pentru ca gradul de contagiozitate a SARS-CoV-2 este ridicat, este foarte important sa iei unele masuri de preventie cand mergi la cumparaturi. Iata cateva sfaturi de care sa tii cont:

  • Pregateste din timp o lista de cumparaturi, pentru a nu zabovi mult printre rafturi.
  • Poarta o masca de protectie in magazin.
  • Mentine distanta sociala de 1,5 – 2 metri fata de celelalte persoane. Evita sa iti atingi fata sau ochii.
  • Foloseste dezinfectantul propriu (servetele, gel de maini) sau pe cel pus la dispozitie de magazin pentru dezinfectarea manerelor cosului sau ale caruciorului. Daca folosesti pungi reutilizabile, asigura-te ca sunt dezinfectate.
  • Evita sa atingi ambalajele produselor.
  • Este de preferat sa platesti cu cardul, evitand astfel atingerea bancnotelor si a monedelor.
  • Cand ajungi acasa spala-ti bine mainile cu apa si sapun cel putin 20 de secunde si din nou dupa ce ai scos cumparaturile din sacose.

De ce testarea va fi importanta si dupa aparitia unui vaccin COVID-19

Deoarece majoritatea tarilor incep sa ridice restrictiile impuse de aceasta pandemie, testarea ramane extrem de importanta. Identificarea persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 va ajuta la ghidarea tratamentului persoanelor respective si va indica cine trebuie izolat pentru a preveni extinderea ulterioara a bolii.

Cresterile pe scara larga ale cazurilor de COVID-19 confirmate prin testarea de diagnostic vor indica daca restrictiile legate de COVID-19 trebuie restabilite. Daca exista o supraveghere atenta a persoanelor infectate, lipsa cresterii acestui numar va asigura cresterea increderii ca tarile pot continua sa functioneze fara restrictii.

Chiar si dupa ce un vaccin sigur si eficient COVID-19 este dezvoltat si pus la dispozitie pe scara larga, testele de diagnostic vor fi esentiale pentru a se asigura ca un astfel de vaccin este utilizat cat mai eficient si eficient.

Datele de supraveghere ar putea ajuta la identificarea a ce parti ale populatiei au cel mai mare nevoie de vaccin – testele de diagnostic fiabile de confirmare de laborator ar putea indica ce populatii sunt inca in pericol de noul coronavirus si care au fost deja complet infectate si vindecate.

Atunci cand sunt combinate cu instrumente preventive, cum ar fi vaccinurile si distantarea fizica, testele de diagnostic COVID-19 sunt o parte esentiala a unei abordari multifatetate pentru infrangerea pandemiei.