Articol actualizat la 27/01/2020

Timp de citire: 4 minute
Aparatul urinar

Aparatul urinar

Infectia urinara joasa necomplicata la femeie (ITU) reprezinta una dintre cele mai des intalnite infectii care afecteaza cu precadere, femeile. Infectia tratctului urinar este o infectie care se limiteaza la vezica si determina o inflamatie superficiala a mucoasei acesteia. Cele mai comune simptome prezente sunt polakiuria (urinare frecventa) si disuria (urinarea dureroasa). Acest tip de infectie este numit in general cistita sau infectie joasa necomplicata a tractului urinar. (conform Oxford Textbook of Primary Care Oxford University Press, 2004).

Am exclus din această prezentare: pielonefrita, ITU la gravide, copii, barbati si alte circumstante care complica evolutia ITU (malformatiile tractului urinar, litiaza urinara, manevrele urologice, boli sau tratamente care scad imunitatea).

Simptome clinice ale cistitei

Sindromul cistitic este caracterizat prin unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome si semne: disurie, polakiurie, mictiuni imperioase (nevoia urgentă de a urina imediat ce a aparut senzaţia), durerea suprapubiană, urina tulbure, senzatie de ″urina fierbinte″. La acestea se pot adauga si alte simptome ca indispozitia, oboseala, irascibilitate. Descrierea disuriei poate aduce elemente suplimentare de diagnostic.
 • disuria „interna” care incepe inainte sau odata cu debutul mictiunii si este tipica pentru cistita
 • disuria „externa”, resimtita la nivelul perineului, nu incepe odata cu mictiunea si sugereaza vaginita sau inflamatia vulvei.

Durerea suprapubiana este prezenta in 10% din infectiile urinare joase necomplicate. In prezenta a cel putin unui simptom din sindromul cistitic, probabilitatea unei infectii urinare este de aproximativ 50%, iar combinatii specifice de simptome (disuria si polakiuria) in absenta secretiei sau a iritatiei vaginale cresc la peste 90% probabilitatea diagnosticului.

Sindrom cistitic insotit de febra peste 38,5o C cu sau fara: greturi, varsaturi, durere colicativa lombara, este sugestiv pentru o infectie urinara inalta.

Cauzele infectiilor urinare

Infectia urinara joasa necomplicata este cauzata in aproximativ 80% de Escherichia coli (bacterie care afecteaza orice parte din sistemul urinar), in 9% de Staphylococcus saprofiticus, iar in 4% de Proteus spp. In unele cazuri, disuria cronica poate fi cauzata de Ureoplasma urealyticum, iar in 3,7% dintre cazuri, sindromul cistitic se datoreaza infectiei chlamydiale.O alta cauza a aparitiei infectiilor urinare este un sistem imunitar slabit, dar si abuzul de anumite medicamente, cum ar fi antibioticele. De asemenea, o igiena precara a aparatului gential, folosirea diafragmei ca metoda contraceptiva, constipatia, perioada menopauzei, alimentatia necorespunzatoare sunt si ele printre cauzele aparitiei infectiilor urinare. 

Factori de risc in cazul infectiilor urinare

La femeile tinere:

 • activitatea sexuala, partener recent (mai recent de 1 an)
 • contraceptia cu diafragma si spermicide sau cu prezervativ acoperite cu Nonoxynol-9
 • antecedente de infectie ale tractului urinar, mai ales daca au debutat sub varsta de 15 ani
 • infectie a tractului urinar la mama pacientei
 • medicatie antimicrobiana in ultima luna, indiferent de afectiune

La femeile in postmenopauza: 

 • infectie urinara in ultimele 12 luni sau inaintea instalarii menopauzei
 • incontinenta urinara, golirea incompleta a vezicii
 • expunere recenta la frig mai mult de 30 de minute a mainilor, picioarelor, spatelui sau feselor

Nu s-au confirmat ca ar avea legatura cu infectia urinara recurenta, insa exista anumite banuieli: baia in cada, purtarea de lenjerie stransa, indexul de masa corporala mare, urinatul pre şi postcoital, urinatul frecvent, modul de stergere a zonei perineale, grupul sanguin si statusul non-secretor, tipul tratamentului si durata lui in cazul infectiei urinare precedente.

Examenul de urina

Proba de urina trebuie recoltata din jetul mijlociu după toaleta prealabila si poate fi pastrată cel mult două ore la temperatura camerei sau conservata in frigider la 10o C pentru cel mult 24 ore:

 • sindromul cistitic asociat testului cu bandelete pentru nitriti / esteraze leucocitare pozitiv sunt argumente suficiente pentru diagnosticul de infectie urinara joasa necomplicata.
 • in cazul in care testul cu bandelete depistează doar leucociturie (prezenta leucocitelor in urina) este probabila infectia urinara. Dacă leucocituria persista si daca nu se izoleaza germeni in urocultura după o cura de antibiotice, se vor cauta bacili acido-alcoolorezistenti (TBC).
 • prezenta sindromului cistitic asociata cu cel putin 10  leucocite/camp la examenul sumar de urina sunt argumente puternice pentru diagnosticul de infectie urinara joasa necomplicata la femeie.
 • in absenta leucocituriei, probabilitatea unei infectii ale tractului urinar este mai mica de 5%. Trebuie luata in considerare o colpita /uretrita si se recomanda consult ginecologic.

Diagnostic diferential al infectiei urinare

Diagnosticul diferential al infectiilor tractului urinar se face cu uretrita/ colpita.

Tratament curativ al infectiilor urinare joase necomplicate

 1. Tratamentul de electie este Nitrofurantoin timp de 3 zile – 400mg, in 4 prize/zi.
 2. TMP–SMX este tratament de prima intentie (in zonele in care rezistenta E. Coli fata de acest medicament nu depaseste 20%), 320mg TMP, in doua prize/zi.
 3. Ca tratament alternativ de prima intentie se recomanda administrarea per os de: Acid nalidixic sau Amoxicilină – Acid clavulanic, timp de trei zile. 
 4. Doza zilnica recomandata de Acid nalidixic este 4g, divizata in patru prize.
 5. Doza zilnica recomandata de Amoxicilina – Acid clavulanic este 2g, divizată in 2 prize.
 6. Tratamentul de a doua intentie indicat la femeile cu infectii ale tractului urinar, care nu tolereaza medicamentele de mai sus este Norfloxacin, doza zilnica recomandata de Norfloxacin este 800mg, divizata in doua prize.
 7. Se pot asocia la acest tratament antialgice.
 8. Metenamina si medicatia antispastica nu si-au demonstrat utilitatea in infectiile tractului urinar la femeie.

Tratament profilactic al infectiilor urinare joase necomplicate

Pentru prevenirea recidivelor se recomanda, pe cat posibil evitarea factorilor de risc. Nu se recomanda profilaxia antibiotica in infectiile tractului urinar, recurente la femei. S-a constatat ca un regim bogat in lactate fermentate si in sucuri din fructe de padure, mai ales de afine, sunt factori protectori fata de infectiile tractului urinar.

Astfel, pentru scaderea numarului de episoade ale infectiilor urinare joase necomplicate se pot recomanda:

 • sucul de afine/merisor administrat in cantitate de 250 ml de trei ori pe zi timp de un an sau extract de afine sub formă de tablete (mai rentabile ca si cost). 
 • produse farmaceutice care contin lactobacili.
 • Uro-vaxom o tabletă p.o.,  zilnic, timp de trei luni.

Pentru prevenirea cistitelor recurente la femeile in postmenopauza se poate recomanda administrarea intravaginala de preparate estrogenice.

Urmarire

Dacă simptomatologia persista in ciuda tratamentului corect aplicat, se recomanda efectuarea uroculturii si, in funcţie de rezultat, un consult ginecologic.

In cadrul Centrului de Diagnostic si Tratament Medo Brasov puteti beneficia de consultatii de urologie, de specialitate, sfaturi utile si tratament adecvat pentru fiecare tip de infectie urinara. Pentru persoanele nedeplasabile, exista si posibilitatea unui examen clinic la domiciliu prin serviciul de consultatii si ingrijiri la domiciliu.